2. června 2015 16:00

Je Homer v kómatu? Vybrali jsme 4 nejšílenější konspirační teorie fanoušků Simpsonových!

Springfield je ostrov Ztracených a Maude se celý seriál snažila zabít Neda. Alespoň podle fanoušků.

Říká se, že význam filmu (knihy, seriálu, hry...) je z jedné půlky obsažen v jeho samotném obsahu a z druhé půlky v tom, co v díle čtete vy sami. A interpretace toho druhého mohou přinést věru nečekané, vrchovatě zvláštní postřehy. Očima mnohých fanoušků je tak Simpsonovic Springfield ve skutečnosti dějištěm těch nejbizarnějších sci-fi příběhů – a co více, konspirační hypotézy fanoušků nejsou úplně vycucané z prstů, ale mají oporu i v seriálu samotném. Čtěte další řádky a už nikdy Simpsonovy neuvidíte stejně!

4) Hansové Molemanové chtějí ovládnout svět

A rozjedeme se z kopce! Hned první vybraná konspirační teorie totiž říká, že občas viděná postava Hanse Molemana ve skutečnosti není jeden chlápek nízkého vzrůstu, nýbrž množina zástupců podzemní rasy ("mole" je anglicky "krtek"), která si brousí zuby na ovládnutí města. Primárním argumentem, krom padnoucího jména, je opakující se motiv nějakého "Hansova" zranění. Dle teorie se z toho "Hans" pokaždé nevylíže, ale umírá a je nahrazen dalším klonem.

Jo, zní to trochu jako díl Akt X říznutý Pozorovateli ze seriálu Hranice nemočného/Fringe, ale celá teorie má poslední eso v rukávu – scénu z epizody 11. řady Všechna sláva, polní tráva, v níž Homer narazí na pod zemí žijící rasu Molemanů, která disponuje strojem na zemětřesení, jenž tak nějak šílenou ideu vlastně kánonizuje...

3) Homer je stále v kómatu

Klasický, pozapomenutý díl 4. řady jménem Tak takhle to dopadlo si utahuje ze staré seriálové módy tzv. clip show epizod, které recyklují starší materiál (obvykle když hrdinové na něco vzpomínají). V případě Tak takhle to dopadlo se zápletka točí kolem Homera, který si válí šunky v kómatu na nemocničním lůžku.

Epizoda sice skončí návratem do normálu, nebyli by to ale fanoušci na Redditu, kdyby v tom neviděli příliš šťastný konec. Do 4. řady měly totiž prý epizody Simpsonů celkem normální zápletky běžné americké rodinky – dítko má problémy ve škole, taťka zase v práci. Později se ale příběhy začaly stávat čím dál tím absurdnějšími, což nemá značit nic jiného než Homerovu bujarou fantazii. To ale není jediný důkaz! Zhruba půlrok před Tak takhle to dopadlo byla vysílána epizoda Homer kacířem, v níž samotný Bůh Homerovi prorokuje jenom šest měsíců života. Ve stylu Počátku/Inception tak někteří fanoušci doufají, že je vše po 4. řadě jenom sen umírajícího Homera Simpsona...

2) Springfield se nachází v časoprostorové anomálii

Tady se asi není moc o čem rozepisovat – důkazy jsou zjevné a patří mezi ně samotné seriálové propriety jako nikdy nestárnoucí obyvatelé Springfieldu nebo absence informací o širším okolí města dál, než je Shelbyville. Hypotéza známá jako "Tesseract Theory" jde však mnohem dále.

Dle ní se anomálie známá jako Springfield pohybuje v čase (viz nestárnutí) a prostoru, díky čemuž stále nabízí nové a nové ulice, když se to hodí, ačkoliv jindy Springfield vypadá spíše jako městečko o pár tisících obyvatelích. O měnící se siluetě města nemluvě. Tím se vlastně řeší i otázka, který americký Springfield je tím správným – různé indicie totiž obvykle ukazují na více možností. "Ve skutečnosti" je seriálový Springfield všemi z nich!

Dávno předtím, než si Ztracení vydobyli svou televizní slávu, vyprávěla žlutá rodinka jejich příběh způsobem, díky němuž si většina jejích diváků dodnes nevšimla, že kouká na ohromné sci-fi...

1) Maude byla psychopatka

Už sedm let stará teorie, která se objevila na fóru No Homers, postupuje tezi, podle níž se zesnulá Maude Flandersová snažila zabít svého manžela Neda. Argumenty? Je jich prý mnoho: Maude několikrát ukázala, že abnormálně nenávidí Homera, i když ho dobrý křesťan Ned stále bere na milost. To by ale samo o sobě nestačilo. Fanoušci totiž našli i řadu příkladů, kdy se Maude chová nestandardně i vůči Nedovi samému.

Když v epizodě Mnoho Apua pro nic na Neda zaútočí medvěd, Maude údajně zápasí s dveřmi a nemůže mu otevřít. Zápasí opravdu, nebo jde o první z mnoha pokusů o vraždu? Maude se totiž o Neda vůbec nestrachovala, když se ztratil, ani se ho nevydala hledat. Mnohokrát prý bylo možné číst jí ve tváři hněv, když ho uviděla. A co vize jisté čarodějnické epizody, v níž Maude stojí po SATANOVĚ boku?

Anebo se zeptáme jinak – víme, že se Flandersovic kluci umí utrhnout z řetězů, když jsou mimo dohled svého otce. Po kom to asi mají? Po něm jistě ne! Maude pekelně dlouho plánovala Flandersovo zamordování a popravdě se jí vůbec nedivíme. Nakonec se však všechno to modlení Flandersovi vyplatilo a dostala co proto, než stihla svůj spravedlivý čin vykonat!

zdroj: Mentalfloss.com

Simpsonovi běží na COOLu každý všední den v 18.50 a o víkendech v 18.30. A to rovnou tři díly za sebou!

(lol)

Karel Ryška

šéfeditor FTV Prima, COOL & ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný