24. září 2014 10:00

Jak vznikaly masky Planety opic?

V době, kdy byly filmové masky ekvivalentem mučení herců, změnilo jedno oblíbené scífko jejich pojetí.

Z pohledu diváka 21. století zvyklého na ledajaké digitální čáry máry se to nemusí zdát nijak zlomové, leč v době 60. let byly masky opičáků z Planety opic něčím naprosto výjimečným. Jejich tvůrce byl ostatně takový kabrňák, že pomáhal i americké CIA.

Pojďme ale popořadě. Jako bonus se navíc dočkáte bizarních fotografií opičích herců z natáčení!

Masky pro natáčení vymyslel tou dobou už zkušený návrhář John Chambers. Než se začal podílet na první Planetě opic, prošel si tvorbou masek pro televize v 50. a 60. letech, mezi jeho díla patří například špičaté uši Spocka ze Star Treku. Ještě předtím však za druhé světové války pomáhal renovovat obličeje zohyzděných veteránů.

Chambers se inspiroval u výrazů zvířat, jak je pozoroval v losangeleské zoo. Na doporučení herců musely jeho masky hercům umožňovat mrkání, pohyb obličejovými svaly a další gesta. Hercům dovolovaly pít i kouřit, požívání jídla však bylo často příliš náročné. Aby si při něm masky nestrhli, museli jíst přes zrcadlem.

Kvalita masek byla klíčovým prvkem filmu - kdyby byla špatná, Planeta opic by nikdy nevznikla. Producenti se obávali, že opice jednoduše nebudou uvěřitelné. Filmaři proto dva roky před finálním dílkem dali dohromady testovací záběry. Schválně si na nich můžete nakoukat, jak moc se jejich původní koncept liší od finále.

Všimnout si však také můžete ještě stále strnulejší podoby masek. Jejich pilování a upravování tak, aby byly co nejpohodlnější a umožňovaly hercům hrát a při pauze se i věnovat pokuřování či čtení, zabralo Chambersovi dlouhý čas, je to však také jeho nejvýznamnější odkaz filmovému světu.

Chambers sám rovněž pracoval i na pilotním díle původní Nulové šance, ony kultovní všemocné masky agentů jsou tedy jeho spoludílem. Později taktéž ven proniklo, že Chamblersův maskovací talent pomohl agentům nejenom fiktivním, ale i skutečným.

http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2012/05/28/article-2150936-135482E1000005DC-201_634x468.jpg

Kvalita jeho práce byla tak vysoká, že si ho najala americká CIA pro vytvoření maskovacího balíčku pro své operativce, rovněž se účastnil záchrany diplomatů v Íránu. Tu nedávno převyprávěl film Argo, v němž si Chamberse zahrál rozměrný John Goodman.

I přes nevelký rozpočet tak Planeta opic položila základy skutečně kvalitním filmovým maskám, které byly jak přesvědčivé, tak pro herce neznamenaly šikanu. V éře, kdy do přesvědčivých filmových triků zbývaly dekády, šlo o klíčový počin, který pomohl řadě dalších trikových filmů včetně pozdějších Hvězdných válek.

(lol)

Ondra Těšínský

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný