23. dubna 2015 20:00

Jak se vyvíjela kariéra Heatha Ledgera?

Jak se z nenáviděného hezouna stala modla celé generace?

Nedělní večer prozáří na Prima COOL dekádu stará hororová pohádka Kletba bratří Grimmů (2005), v níž se po boku Matta Damona představí i později tragicky zesnulý Heath Ledger. Herci, jehož krom nešťastné smrti v 28 letech proslavila nejvíce role Jokera v Temném rytíři, však ještě před ní mnozí nemohli přijít na jméno. Ledger si tak v očích diváků za svůj život prošel jak fází idolu, tak fází padoucha. Až se z něj nakonec stala ikona...

1) Idol

Film: Deset důvodů, proč tě nenávidím

Ačkoliv Heath před rokem 1999 rozhodně nebyl hereckým panicem, průlomový byl pro něj až film Deset důvodů, proč tě nenávidím. Předělávka Shakespearovského Zkrocení zlé ženy oplývala v době Prciček skoro až intelektuálním humorem a střídmostí. Především náctiletí diváci si však všímali hlavně širokého Heathova úsměvu.

A náctiletý idol byl na světě.

První rolička rychle vedla k dalším, po vzoru hollywoodských mechanismů se však nové role mnohdy podobaly právě Heathově stylu v Deseti důvodech.

2) Padouch

Film: Příběh rytíře

Díky tomu se začal brzy objevovat především jako šarmantní hezoun – což si však brzy vysloužilo hejt žárlivých milovníků filmu (viz také Leonardo DiCaprio nebo Robert Pattinson).

Jeho pověsti v této éře, kdy měli Heatha všichni jenom za průměrného modela, nepomohly ani další nepříliš pozoruhodné role – třeba právě ta z Kletby bratří Grimmů či z dobového Casanovy.

Dokonce i Oscarovou Zkrocenou horu mnozí ignorovali. A právě Ledgerova pověst filmového hezouna byla důvodem, proč se komiksoví a filmoví fanoušci v roce 2006 mohli doslova pominout, když byl Heath jmenován novým představitelem později ikonického Jokera.

3) Ikona

Film: Temný rytíř

Jako by nestačilo, že Heath připomíná Jokera fyzicky mnohem více než pupkáč Jack Nicholson. Nemlich celý internet burácel na poplach kvůli tomu, že pěkná tvářička přece neumí solidně hrát. A i kdyby, Joker přece musí vypadat jako zrůda.

No... a pak Heath zemřel.

Stalo se tak půl rok před premiérou Temného rytíře, který by mu dozajista připsal kladné body i zaživa. Jenže náš vrozený instinkt uctívat talentované lidi tím víc, čím tragičtěji skonali, nakonec kompletně přepsal myšlenky všech někdejších Heathových kritiků. A učinil z něj jednoho z nejlepších herců všech dob, i když se vlastně teprve rozjížděl...

Kletba bratří Grimmů začíná v neděli ve 20.00 na Prima COOL.

(lol)

Karel Ryška

šéfeditor FTV Prima, COOL & ZOOM

Všechny články autora
Sdílejte článek
Štítky Leonardo DiCaprio Matt Damon styl kariéra Robert Pattinson Joker Prima Cool Temný rytíř Heath Ledger Deset důvodů, proč tě nenávidím

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný