3. listopadu 2015 18:45

Jak se povedla nová bondovka Spectre? Přečtěte si první reakce českých diváků!

Měli byste na nového Bonda vyrazit do kina, nebo ne?

Daniel Craig se v nové bondovce vydává po stopách zlodušské organizace Spectre. Zároveň pak obdrží osobní věci z trosek Skyfallu, které ho donutí zaobírat se i vlastní rozvrácenou minulostí. To vše v tradiční přehlídce exotických lokací a drahých aut, ze které se vyklubal... jak moc dobrý film?

Karel Ryška / Prima COOL

Jestli vám Quantum of Solace a Skyfall přišly jako bondovská slabota, Spectre asi nerozdýcháte. Nová bondovka sice vypadá nádherně a je na ní vidět každý proinvestovaný dolar, jinak se ale bohužel jedná o děsně marnou přehlídku chození, mluvení a pár akčních meziher. James Bond jako by zapomněl, jak být šarmantním agentem, který zachraňuje svět. A místo něj tu máme mlčenlivého pohodáře, který pátrá po tajuplné organizaci a po vlastní minulosti, jen aby mu došlo, že spolu tyhle věci samozřejmě souvisejí.

Jak? Mnozí už to možná vytušili, ten zbytek si to holt odzívá v kině. Spectre totiž není ani adrenalinové ani napínavé ani něčím zajímavé. Jde pouze o ještě hlubší návrat ke kořenům, v němž oceníte pár narážek na bondovské trademarky, tím ale cokoliv záživného hasne. Ve zbytku stopáže se natahovaný děj akorát střídá s bolestivými dějovými odbočkami, aby z toho vznikla mazanice, která se snaží kolosálně uzavřít veškeré dění od Casina Royale. Jenže místo toho zabředává do čím dál tím hloupějších vod, což nenapraví ani sebeepičtěji vypiplaný audiovizuál. No darmo mluvit. Snad tuhle sérii brzy čeká další obrození!

Hodnocení: 5/10

Petr Cífka / Prima COOL

Bond se vrací, ale tentokrát nám radost nedělá. Vrhl se totiž do extrémně dlouhého dobrodružství, ve kterém je nejen málo akce (většinu uvidíte v nuzných trailerech), ale hlavně spousta psychoanalytických plků bez kýženého dramatického náboje. Cesta do Bondovy hlavy je místy hrozivě nabubřelá, reálně se tu místo adrenalinových přestřelek a honiček dočkáte spíš courání agenta 007 prázdnými chodbami, které vyplňují jen vzpomínky na mrtvé padouchy a bývalé bondgirls.

Činy záporáka (klasický Christoph Waltz) a jeho sofistikované pasti na zamotání Bondovy hlavy navíc nedávají příliš smysl. Hlavně to ale celé není ani dost napínavé ani strhující ani osobně vypjaté, abychom se mohli dočkat klidně netradičně usedlé a psychologické, ale hlavně opravdu dobré bondovky.

Hodnocení: 6/10

Matěj Svoboda / MovieZone.cz

Tak tudy asi ne. Už jsme si zvykli na to, že Daniel Craig je vážnější Bond než Pierce Brosnan a že se v jeho filmech řeší spíš než šílenci s prstem na červeném tlačítku k atomovce psychologické pochody agenta s povolením zabíjet. Budiž, sranda to byla. Ale tentokrát už je jasné, že Bond s vážnou tváří přesluhuje. Opět se musíme hrabat v jeho minulosti a psychologii a tentokrát už to spíš otravuje, než že by to slavnému agentovi přidávalo na lidskosti. Na první pohled je tu všechno, co by zábavná bondovka měla mít. Luxusní auta, sexy krásky, šílený záporák a jeho obrovitý poskok. Ale bohužel tu je i příběh, který prokouknete po půl hodině, a i když se sto padesát minut tváří, že má v rukávu pár es, nemá tam vůbec nic.

A tak unyle dopluje k závěru, který nejspíš naštve jak fandy tradičních bondovek, protože pošlapává to, co na nich měli rádi, tak i milovníky akčních filmů, jelikož to prostě není moc zábavné. A to se dá říct o celém filmu. Když je první zajímavá akční scéna až někdy po hodině a půl, je to fakt problém. Pevně věřím, že příště už se tvůrci vydají trošku zábavnější a svižnější cestou. Rozhodně je na to nejvyšší čas.

Hodnocení: 5/10

Stanislav Šulc / E15

První craigovka, kterou asi budou milovat všichni zapřisáhlí odpůrci craigovek. Spectre je asi nejblíž klasickým bondovkám, což znamená, že se nesnaží být moderně sebereflexivní, aluzivně komentující dosavadní bondovskou tradici ani nepolemizuje se zažitými klišé. „Jen“ vypráví jedno z dobrodružství Jamese Bonda. To pak je sice stále velmi atraktivní, ale oproti Skyfall už tak nebodá do srdce agenta 007. A pohříchu ani do diváků.

Naznačuje to už titulní písnička, která se sice snaží svézt na vlně Adelina Skyfallu, ale strašně jí to nejde; pokračuje to ve výletu do osobní historie Jamese Bonda (která je tak strašně utopená, že to nemůže zvrátit ani Christoph Waltz) a vrcholí to tím, že si toho Craigova Bonda skoro neužijeme, protože pro samé honičky v autech nemá moc šancí hrát. A to je na rozdíl od dosavadních představitelů Bonda opravdu škoda. Takže – žánrově to jakž takž šlape, průšvih to vlastně není, jen jsme si od spojení Bond-Craig-Mendes asi všichni slibovali víc.

Hodnocení: 7/10

Vyrazíte na Spectre do kina, nebo ne? Dejte vědět v diskuzi!

---

Chcete na novou bondovku hlavně kvůli autům? Prohlédněte si tuhle galerii a ušetříte čas i peníze!

Karel Ryška

šéfeditor FTV Prima, COOL & ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný