15. dubna 2013 13:30

Dokázali byste předběhnout Tyranosaura Rexe?

Rozlouskli jsme otázku, která vás zajisté trápila v nočních můrách. Výsledek vás však nepotěší.

T-Rex a dinosauři obecně dráždí lidskou představivost už od prvního objevu jejich zkamenělých koster. Tihle vetřelci dávnověku inspirovali mýty ohledně draků i vědeckofantastické fláky. Co vlastně byli zač? Čím se živili? A jak rychle by vás dohnali, kdyby se shodou náhod ocitli ve vašich zádech?

Je jasné, že to nikdy nezjistíme...

I když vlastně možná, že ano! Čím dál víc dokonalé počítačové modely jejich balance a pohybu, ruku v ruce se starým dobrým hrabáním se v zemi, daly vzniknout perfektním simulacím pohybu jednotlivých dinosaurů. Co nám data v interpretaci webu io9.com prozradila? Dejte si v sobotu 20.4. v 1:30 horor Tyranosaurus: Zhouba Aztéků

V prvé řadě, už nějakou dobu se vede debata na téma akurátní rychlosti dinosaurů. Na první pohled by totiž T-Rex měl udělat dva kroky a hned člověka doběhnout (a sežrat).

Jenže ač občas zástupkyně něžného pohlaví říkají pravý opak, velikost skutečně není všecko. Ostatně i takový slon je sice skutečný mastodont, mimo krátkého běhu rychlostí cirka 5 metrů za sekundu však nezvládá vytrvalý, rychlý běh na delší tratě.

Aby náš problém s dinosaury rozlouskli, sestavili vědci nejprve model, jenž počítá s rozložením kostí dle fosilií, na kostru rozložili svaly a poté nasimulovali procesy jednotlivých svalů T-Rexe i dalších potvor. V programu GaitSym nechali takovéhoto T-Rexe běhat co nejrychleji, a navrch pro kontrolu nasimulovali i běh člověka, emu a pštrose. Jejich výsledná data si můžete ověřit sami.

Z údajů vyplývá průměrná rychlost T-Rexe 8 metrů za sekundu, zatímco ubohý člověk zvládá pouze 7,9 metrů za sekundu. Zní to málo? Jen si vzpomeňte na své výsledky při běhu na 100 metrů na základce. Zní to moc? Odložte tu cigaretu... :)

Data sedí jako prdel na hrnec do většiny jiných, dřívějších modelů. A ačkoliv tak verdikt zní: ne, T-Rexe nepředběhnete, ale s trochou štěstí a unaveným monstrem byste měli alespoň nějakou šanci. A především – T-Rex zjevně neběhá o moc rychleji než lidé; kdyby vám na záda dýchal allosaurus, compsognathus nebo raptor, byli byste mnohem pravděpodobněji v kelu.:)

Tak, a další důležitá záhada života je vyřešena…

(lol)

Ondra Těšínský

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný