26. května 2015 16:00

Co bylo před Teorií velkého třesku? Vzpomínáme na 4 nejgeekovštější seriály všech dob!

Znáte je všechny?

Není pochyb o tom, že Sheldon a spol. přiblížili komunitu geeků celému normálnímu světu, a získali tak do ní i nové členy. Jenže Teorie velkého třesku spatřila světlo světa teprve v roce 2007, a to už nerdové existovali pěknou řádku let. Před jejím úspěchem se o něco podobného pokusily i čtyři jiné seriály o životě podivínů zakoukaných do komiksů a videoher. Byli jste i vy jejich diváky?

Chuck

Chuck ve skutečnosti nevyšel před Teorií velkého třesku, ale spolu s ní – oba seriály dokonce premiérovaly ve stejný den, 24. září 2007. Minimálně zpočátku si ale akčnější, špionsky zaměřený Chuck vykopal solidní popularitu. Navzdory zdejší zápletce říznuté odérem agenta 007 se Chuck stále zaměřoval na totálního ňoumu znalého spíše popkultury než krav maga, ač se později ze své škatulky poněkud vyhrabal.

Partička IT

Taktéž Partička IT alias IT Crowd při pohledu do kalendářů není tak prehistorickým dílem – poprvé vyšla jenom rok a půl před Teorií velkého třesku. Oba seriály jsou si ale tak nápadně podobné, že mnozí obviňují tvůrce Teorie velkého třesku z plagiátorství. I když Partička IT stopuje spíše ajťáky než geeky, nelze se tomu až tak divit – jak IT Crowd, tak i Teorii velkého třesku totiž spojuje náhled na dvojici nerdů, z nichž jeden je ten divnější, zatímco druhý více neoholeně sexy, to celé viděno očima nepříliš geniální holky, která je mezi nimi nováčkem…

Freaks and Geeks

Posuneme-li se však nazpět po kole času, odhalíme dvě zapomenuté perly. První z nich jsou Freeks and Geaks (1999), česky Machři a šprti, popisující vyvrhely jisté americké střední školy, tedy jak anarchistické rockery, tak i fanoušky Hvězdných válek. Tenhle poněkud jiný středoškolský seroš popisující dvě okrajovější komunity teenagerů 80. let nabídl jedinou, ale velmi solidní řadu (82 % na ČSFD) a ukázal mladé tváře hned několika budoucích filmových hvězd – třeba Jamese Franca nebo Setha Rogena.

Spaced

Ve stejném roce vyšel i další britský sitcom určený spíše geekům, Spaced (1999) se Simonem Peggem, Nickem Frostem a Jessicou Hynes. Story popisovala klasické britské ňoumy starší dvaceti let, kteří jsou okolnostmi donuceni žít v notně ujeté komunitě, v níž není nouze o popkulturní narážky, šílené scénky a nejrůznější filmové citace. I Spaced (81 % hodnocení na ČSFD) se po svých 14 dílech dočkal kultovního, ač dnes poněkud pozapomenutého statusu.

Teorie velkého třesku na COOLu běží od pondělí do čtvrtka ve 21.25!

(lol)

Karel Ryška

šéfeditor FTV Prima, COOL & ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný