4. března 2015 13:00

7 nejlepších asijských bitkařů v Hollywoodu

Hlavní hvězda akčního filmu Zátah: Vykoupení, který na Prima Cool uvidíte už ve čtvrtek v deset večer, zkouší štěstí v Americe. Napodobí svoje slavné vzory?

Iko Uwais stihl kromě Zátah: Vykoupení natočit i přímé pokračování tohoto snímku, které je větší, akčnější a lepší, jak už to u pokračování bývá. Doma v Indonésii je tudíž za velkou hvězdu a všímají si ho i fanoušci akčních filmů po celém světě.

V Hollywoodu jsou opatrnější a zatím mu svěřili jen parťáckou roli v menším akčňáku, kde bude kopat do zločinců po boku Rondy Rousey (Postradatelní 3), úspěšné americké MMA bojovnice. O tom, že oba umí kopat, není sporu, ale jak daleko to dotáhnou v Hollywoodu? Pojďme se podívat na Ikovy předchůdce.

Jackie Chan

Dost možná nejslavnější kaskadér, kung-fu komediant a autor více než stovky filmů. Doma v Hongkongu začínal už v sedmdesátých letech, o dekádu později se neúspěšně pokusil prorazit do Hollywoodu, ale povedlo se mu to až na úsvitu let devadesátých s filmem Rachot v Bronxu. Pár let plnil videopůjčovny, až se na něj usmálo štěstí a po boku Chrise Tuckera odpálil policejní sérii Křižovatka smrti, na kterou později navázal též úspěšnými snímky Tenkrát na Východě a Rytíři ze Šanghaje. Jackie je ovšem už trochu starší, takže jeho herecká hvězda uvadá, dneska je zase zpátky v Hongkongu a věnuje se spíš sedavějším rolím (tj. místo končetin používá pistoli). Na jeho přínos kinematografii ovšem nelze zapomenout. Po Bruce Leeovi zůstává druhým nejslavnějším Asiatem v Hollywoodu.

Sammo Hung

Jackieho nejlepší kamarád, který s ním spolupracoval na několika filmech herecky, režijně nebo jako choreograf. V dětství se dost pošťuchovali, když chodili do stejné školy, ale v začátcích u filmu se navzájem podporovali. Sammo byl starší, a tak Jackiemu dohodil první kšeft. Jackie se pak za něj přimluvil v USA a byl z toho celkem úspěšný seriál Martial Law (u nás běžel jako Martial Law – Stav ohrožení). V jedné epizodě Walkera, Texas Rangera dokonce Sammova postava z Martial Law hostovala, takže se poprala se samotným Chuckem Norrisem. Filmovou kariéru ovšem Sammo nenakopl, takže se po pár letech vrátil zpátky do Hongkongu.

Michelle Yeoh

Slavná hongkongská bojovnice a kaskadérka (přitom začínala jako baletka a základy bojových umění jí dala až filmová branže) začala zhurta, když se v roce 1997 objevila jako jedna z Bond Girls v Brosnanově Zítřek nikdy neumírá. O tři roky později bodovala i vážnější rolí v Tygrovi a drakovi a od té doby se v Hollywoodu objevuje pravidelně, i když ne vždycky v akčních rolích (Gejša, Sunshine, Babylon A.D.).

Jet Li

Čínský kung-fu uragán vstoupil v roce 1998 na hollywoodskou scénu ve velkém stylu, když ve Smrtonosné zbrani 4 opakovaně seřezal Riggse i Murtaugha. Nakonec ho udolali, ale Jet Li už měl v kapse smlouvu na tři sólové filmy. Romeo musí zemřít, Jedinečný a Od kolébky do hrobu však v jeho filmografii patřily spíš ke slabším, mnohem lépe se mu dařilo v Bessonových kouscích Polibek draka a Utržený ze řetězu, přičemž si později spravil chuť ve velkofilmovém Hrdinovi. Momentálně žije v Číně, kde občas něco natočí, a do Hollywoodu si jezdí přivydělávat třeba hraním v sérii Postradatelní (jeho postava ostatně neustále žertuje o tom, že potřebuje hodně peněz).

Donnie Yen

Mladý sympaťák, který přišel na scénu nejpozději ze všech jmenovaných, zavítal do Hollywoodu na zkušenou v roce 2000, ale nakonec z toho byly jenom štěky v Highlander: Zúčtování a druhém Bladeovi. Jackie si ho vybral jako hlavního protivníka do Rytířů ze Šanghaje, Donnie se ale hned poté rozhodl vrátit do Hongkongu a budovat kariéru tam. Stala se z něj největší tamní akční hvězda, zejména díky filmům, na kterých spolupracoval s režisérem Wilsonem Yipem – Zóna smrti, Ip Man a Ip Man 2. Loni si Donnie zahrál ve veleúspěšné nové adaptaci Opičího krále a momentálně chystá třetího Ip Mana.

Ziyi Zhang

V Tygrovi a Drakovi nebo Hrdinovi sice měla tahle křehká Asiatka výrazně akční role, ale mnohem spíše je tanečnice než mistrně bojových umění. Do stejné akční škatulky ji ovšem uvrhnul i Jackie Chan, když z ní udělal záporáka v druhé Křižovatce smrti. Od té doby se Ziyi v Hollywoodu moc neukázala (s výjimkou Gejši), ale stala se múzou Wong Kar-waie a zahrála si třeba v čínském remaku Nebezpečných známostí.

Tony Jaa

Thajská hvězda, král muay thai a člověk, který dostal thajskou kinematografii do hledáčku milionů fanoušků po celém světě. Po jeho debutu jménem Ong-Bak následovala ještě další pecka Tom Yum-Goong a celá řada pokračování obou filmů. Tonyho smlouvy s thajskými producenty ovšem byly neprůstřelné a bránily mu v natáčení mimo Thajsko. Teď ovšem vypršely, a tak se Tony konečně objeví i v Hollywoodu, konkrétně v malé akční roličce v chystaném Rychle a zběsile 7. Bude to jenom skromný začátek, nebo je to rovnou konečná? Nechme se překvapit! Rychle a zběsile 7 totiž dorazí i do českých kin za pouhý měsíc!

Budoucnost samotného Ika Uwaise je zatím ve hvězdách. Pokud ho ale chcete vidět ve vrcholné formě, nalaďte si ve čtvrtek ve 22.00 akční pecku Zátah: Vykoupení. Jen těžko toho budete litovat!

Karel Ryška

šéfeditor FTV Prima, COOL & ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný