18. září 2015 10:00

5 největších chytrolínů z filmů a televize

Vědátoři tak chytří, až to bolí.

Prozatím dokončená Ospalá díra se odebrala vstříc zimnímu spánku, na Prima COOL se proto od pondělního večera vrací staří dobří Da Vinciho démoni! Spolu s nimi dorazí samozřejmě i sám prototyp renesančního muže, aby divákům připomněl své nejšílenější vynálezy, malby i dobrodružství. Aby se však jeden z největších géniů všech dob necítil osamocen, vypíchli jsme patero dalších fiktivních chytrolínů, kteří Leonardovi sahají minimálně po kotníky ne-li mnohem výše. Filmy a seriály jsou totiž až k přecpání narvané omnidisciplinárními vědci, kteří mají v kapse hned několik odlišných doktorátů. A navíc překvapivě často vypadají skvěle!

Dr. Emmett "Doc" Brown

Tedy, profesor Brown z Návratu do budoucnosti sice není žádný lev salonů, i jeho masivní čelist a enormní háro však v davu rozhodně vyniknou. Nikdo navíc nemůže říct, že jeho představitel Christopher Lloyd postrádá charisma!

Doc Brown je vědcem nejvyššího kalibru. Nejenže zvládl postavit stroj času s technologiemi roku 1985, ale dokonce to zvládl i s parními technologiemi roku 1885! Sám o sobě mluví jako o “studentovi mnoha věd” a není pochyb o tom, že to nemyslí jako vtip. No a navíc dokázal s libyjskými teroristy úspěšně usmlouvat nákup plutonia!

Tony Stark

Anthony měl sice velké štěstí v dobrých genech i rodinném bohatství, asi jenom málokdo jiný ale dosahuje podobné míry chytrolínství při tak velkém swagu. Tony Stark je jak superhrdinou nakopávajícím zadky, tak i geniálním vědcem, inženýrem a odborníkem, který je schopný postavit exosuit v jeskyni nebo se termonukleární astrofyziku naučit přes noc…

Starkova genialita je tak mocná, že zvládá za odpoledne sestavit urychlovač hmoty produkující nový prvek! Dokonce i scenáristi si však uvědomili, že je Tony tak trochu chodící vtip – a raději do druhého Iron Mana vložili nabubřelou parodii Tonyho, Justina Hammera. Ruku na srdce, zatímco skutečného Tonyho Starka se asi v realitě nikdy nedočkáme, Hammerů máme habaděj!

Dr. Samantha Carter

Obtížné do dvou minut, nemožné na počkání. Kdyby měla Sam Carterová z Hvězdné brány vlastní motto, muselo by znít nějak takto. I když je Sam v první řadě astrofyzička se specializací na červí díry, nedělá jí vůbec problém sestavovat energetické reaktory, sabotovat goa’uldské mateřské lodě, být odbornicí na hvězdnou dynamiku ani vylamovat zámky. K tomu všemu umí řídit stíhačky, kosmické lodě a ohánět se útočnými puškami.

Vážně, jestli nás RPG hry něco naučily, pak to, že Carterová musela v nějaké fázi budování své postavy cheatovat. Navíc je vzácnou ženskou představitelkou mezi fiktivními supervědci! Pokud její seriálové zásluhy do vědy, armády nebo mezi superhrdiny naženou více dívek, pak ji lze dát jedině palec nahoru!

Walter Bishop

Naopak hlavní vědátor z Hranice nemožného ukazuje odvrácenou stránku přílišné geniality. Seriál je sice vcelku konzinstentní v tom, že všemožné nemožné vynálezy nesestavil Walter sám od sebe, o jeho genialitě však nelze pochybovat. Rovným dílem je však Walter i mešuge. A krom všemožných mentálních problémů navíc holduje drogám trošku víc, než je zdrávo.

Walter má alespoň tolik slušnosti, aby jeho experimenty a vynálezy nefungovaly dokonale hned na první pokus. Většina z nich má vlastně příliš mnoho vedlejších účinků. Nic to ale nemění na tom, že Walter sestrojil teleportér, stroj času i celou řadu dalších mašin, které nám nebožákům v realitě zřejmě potrvají ještě pár tisíc let a zaměstnají miliony mozků...

Sheldon Cooper

Ani se Sheldonem to není tak snadné. Rozhodně je jedním z největších televizních chytrolínů. Oproti jiným se to nebojí dávat všem najevo – snad jako jediný génius naší pětice si ale Shelly svůj mozek dokáže nejlépe užít.

Bohužel je přitom i největší osinou v zadnici. A navíc ani on není neomylný. Jeho řešení Teorie superstrun naopak zvadlo na matematické chybě a Shelly tak v aktuální řadě Teorie velkého třesku řeší, co se ztracenou pointou života. Nebudeme lhát, je nám tak trochu líto, že Teorie velkého třesku zřejmě neskončí předáváním Nobelovky.

Tak vidíte, na Leonarda z Itálie přece jen tak někdo nemá! Přesvědčit se o tom můžete, až se Da Vinciho démoni v pondělí ve 22.00 vrátí na Prima COOL.

(lol)

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný