8. dubna 2015 02:00

5 nejšílenějších filmových vězení

Ještě než Van Damme unikne z vězeňského Pekla, připomeňte si nejbrutálnější výstřelky režisérů vězeňských báchorek.

Vězení jitří lidskou představivost už opravdu hodně dlouho, nejspíš hlavně proto, že se do něj většina diváků podívá leda tak jako turisti. Příkladem za všechny budiž náš čtvrteční cooltovní movie Peklo (2003), v němž se ve 21.55 pokusí z jednoho lapáku probouchat Jean-Claude Van Damme. Peklo je však na pomyslném žebříčku nejbizarnějších filmových vězení skutečně hodně hluboko. Vzpomněli jsme za vás na patero mnohem větších úchyláren.

5) Superman 2

Když se trojice kryptoňanů Zod, Ursa a Non pokusí na své domovské planetě převzít moc, je za to potrestána uvězněním do poletujícího kusu skleněného kosočtvrce. Problém je, že tři genocidou posedlé nemravy může z vězení osvobodit – a nakonec i osvobodí – každá nahodilá kolize. A co je horší, výsledkem může být i taková konina jako Superman 2!

4) Mlčení jehňátek

Nejslavnější filmová past doktora Lectera se oproti jiným filmovým vězením vyznačuje tím, že jsou jeho mříže nahrazené skleněnou tabulí. Ale proč vlastně? Skleněné vězení se dá pochopit u takového Magneta, ale u Hannibala? Buď nám doktor Lecter zamlčel své superschopnosti, nebo jeho zlatá klícka prostě nedává valného smyslu.

3) V jako Vendeta

Na první pohled vypadá zdejší lapák jako ukázkový hnus totalitního ražení – takže zcela akurátně. Jenže pak je odhaleno (bacha, spoiler!), že byla hlavní hrdinka celou dobu uvězněna u hlavního hrdiny, který proti oné totalitě naopak bojuje. Evey s tváří Natalie Portman sice chvíli vyvádí, ale asi po dvou minutách to svému trýzniteli odpustí. Protože největšími přáteli se lidé stávají jedině poté, co jeden uvězní a tyranizuje toho druhého! Nebo tak nějak...

2) Útěk z New Yorku

Co uděláte, když se vám ve velkoměstě plném superdrahých nemovitostí a institucí přemnoží kriminálníci? Pokud odpovídáte "celé ho oplotím a udělám z toho vězení", pak gratulujeme, máte stejně barvitou představivost jako režisér kultovního, ale dočista nesmyslného akčňáku Útěk z New Yorku, který právě takto naložil s titulní metropolí.

1) Útěk z MS-1

V nedávné sci-fárně, která cituje klasické akční trháky, lidstvo vyexpedovalo zločince do gigantické orbitální stanice na oběžné dráze Země. Což na první dobrou nezní úplně špatně, po chvíli už to ale tak chytře nezní. Jasně, z oběžné dráhy není úniku – ale to není ani z takového Alcatrazu, pokud nejste olympijský plavec, a navíc celý ten byznys nestojí víc než stavba USS Enterprise!

Jaké filmové vězení nejvíc dostalo vás? Dejte vědět v diskuzi!

Peklo začíná ve čtvrtek ve 21.55!

(lol)

Karel Ryška

šéfeditor FTV Prima, COOL & ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný