23. října 2015 10:00

5 nejlepších hororů, které se odehrávají v podzemí

Děsy z hlubin... na druhou!

Do děsivých temnot podzemí se v pondělí večer ve 20.15 vydají Ichabod a Abbie v dalším premiérovém díle Ospalé díry. Epizoda jménem Pod povrchem vyjeví nové místní tajemství - po ztrátě tří zeměměřičů je odhalena tajná chodba a neznámý poklop. A ze škrábanců všude okolo je jasné, že o pouhé víko od kanálu nepůjde. Ospalá díra si celou podzemní epizodku s gustem vychutná - jste-li však fajnšmekři nejrůznějších hororů a thrillerů, nebude to pro vás žádným překvapením! Jedny z nejfajnovějších a (doslova) komorních hororů si totiž vzaly na paškál právě podzemní tíseň. Vzpomněli jsme na patero z nich.

The Colony

Postapokalyptický svět je většinou vykreslen spíše v ranku vyprahlé pouště, originální kanadské sci-fi béčko The Colony z roku 2013 však namísto toho ukázalo svět zmáhaný novou dobou ledovou, před níž se přeživší enklávy lidí musejí schoulit pod povrch matičky Země. Přesto zde však nejsou zcela v bezpečí - klaustrofobickým světem totiž stále brouzdají skupinky šílených kanibalů. Snímek natáčený v bývalé základně NORADu a s renomovanými tvářemi jako Laurence Fishburne či Bill Paxton tak servíruje hned dvojí mrazení v zádech!

Marebito

Další cesta pod úroveň terénu nese typické znaky japonského hororu nové vlny - nechybí zde duchařina, kameraman posedlý temnou stránkou světa a brutální pointa. Marebito se sice v podzemí odehrává jenom zčásti - poté, co hlavní hrdina sestoupí do katakomb Tokia a odhalí tu prapodivnou dívku, kterou si logicky odvede k sobě domů - sestup do nezemské hlíny a odhalení "lovecraftovsky" pokřiveného prostoru pod povrchem však snímku rozhodně neschází.

Aligátor

Ti, kteří mají Aligátora za věru hluboké dno hororového žánru, mají jistě pravdu. Tohle laciné béčko o spláchnutém krokodýlkovi, z něhož se stane vetřelec odpadů, však pro mnohé dnešní diváky znamenalo jeden z prvních kontaktů s děsivými bijáky. Jádro filmu se navíc odehrává v solidně zasmraděných kanálech, a představovat si delší pobyt v nich je věru hutný horor. Takže... holt trochu srdcovka, no.

Jízda smrti

Nikoliv do jeskyně, nýbrž do tunelů metra se vydá další podzemní biják, nic to však nemění na jeho undergroundovém apelu! Jízda smrti vypráví o fanatické sektě šílenců, kteří své oběti nahánějí na stanici podzemní dráhy a v přilehlých, vylidněných tunelech. Vcelku tradiční slasher však svou formulku inovuje právě o nečekaně hutnou, klaustrofobickou atmosféru - a na výsledku je to znát!

Pád do tmy

A to nejlepší nakonec. Dekádu starý Pád do tmy vykresluje rozvernou speleologickou misi, která pod povrchem objeví rasu bestiálních kanibalů. Snímek nezapře velkou inspiraci v románu The Descend (v originále navíc sdílejí i stejné jméno), v němž se obdobně ukáže, že legendy o podzemních pekelnících mají reálný základ. Díky vynikající režii Neila Marshalla (Psí vojáci, Soudný den, několik nejlepších dílů Hry o trůny) je o temný zážitek postaráno!

Ospalá díra běží každé pondělí ve 20.15 na Prima COOL.

(lol)

Karel Ryška

šéfeditor FTV Prima, COOL & ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný