17. dubna 2015 07:30

4 klíčové schopnosti pro přežití zombie apokalypsy

Zapomeňte na střílení či hledání séra, ve skutečnosti byste uplatili něco docela jiného!

Zombie apokalypsa podle Živých mrtvých a podobných dílek vždy vypadá jako ztělesněná střelnice plná cynických gerojů nebo agilních a po všech stránkách perfektně vyzbrojených drsňáků, potažmo drsňaček. Kdyby však šlo skutečně do tuhého, mnohem více než přesnou mušku byste zřejmě ocenili následující trojici schopností. Zkazte si představu o apokalypse s naším přehledem.

Střelba obouruč Botanika a myslivost

Ačkoliv spousta příběhů o přeživších ilustruje, že nejlepší nápad by bylo zavřít se do supermarketu a být tam, dokud nevyjíte všechny zásoby, v reálu se takový ukrýt brzy proměnil v další level pekla. Pracovali jste někdy v supermarketu? Že ano? Pak víte, že jeho zadní části nevoní po pomněnkách, nýbrž páchnou hnilobou. Potraviny se totiž kazí velmi rychle - a platí to i dnes, kdy v obchodech fungují světla a mrazničky, ale při zombie apokalypse by to platilo o to více, čím rychleji by padaly elektrické sítě. Potemněný supermarket je dějištěm hororu, ne pohodové story o přežití během katastrofy.

Pojídat konzervovanou stravu je výborný nápad, akorát by velmi rychle docházela. A právě plechovka fazolí by ve světě po konci světa byla komoditou, pro kterou se vraždí. Zdaleka nejlepším způsobem, jak se tomuto problému vyhnout, by proto byla schopnost rozeznat jedlé houby od těch otrávených, umět ulovit zvěř či zvládat pěstování základních plodin (na trvalejším místě). Nenadávejte proto na myslivce - nikdy nevíte, kdy se vám jejich schopnosti budou hodit!

Parkour Tesařina a stavařina

Schopnost úniku je důležitá - ale fortelná stěna je pořád fortelná stěna. Lidské tělo neumí vyvinout tak velkou sílu, aby prorazilo pořádnou stavební masu. Dokládají to všechny případy umačkání na demonstracích, koncertech a podobných příležitostech, kdy ani sebevětší tlak tisíců lidí nenarušil strukturu zdí, na rozdíl od nešťastníků tvořících třecí plochu. Kdyby stačilo Opravdu Hodně Svalů, dobývání středověkých hradů by nebylo podnikem na dlouhé měsíce a roky obléhání.

Klíčovější než úprk by tak bylo mít vlastní novodobý hrad. Za předpokladu, že zrovna v jednom nebydlíte, je nejrozumnější si postavit vlastní. Dřevo je surovinou, kterou lze najít ve městech i mimo ně, a zpracovat ho zvládne i ledajaký hotentot. Sekery pro základní zpracování jsou navíc ve svém druhém módu zbraní s nevyčerpatelnou municí. Při stavění ale nesmíte zapomenout, že trvalo tisíce let, než lidstvo vypilovalo stavění chýší k dokonalosti, přičemž "dokonalostí" se myslí schopnost domu nespadnout obyvatelům na hlavu. Pokud se tak budete během zombie apokalypsy rozhodovat mezi obtloustlým stavebním inženýrem nebo vymakaným parkouristou, který jinak nic neumí, nechte napospas lítému davu nemrtvých toho druhého.

Chladnokrevnost Zábavnost

Pokud bude hypotetická zombie apokalypsa jenom trochu podobná živelným pohromám nebo válečným konfliktům, tím největším problémem bude udržet si během ní chladnou hlavu a ostražitost tváří v tvář prvotnímu šoku... a následné bezbřehé nudě.

Války jsou totiž, i přes jejich nejistotu, definovány právě nadbytkem nicnedělání. Riziko v zombie světě, kde se i náhodný výlet na louku může změnit v úvod nového obléhání kolonie armádou nemrtváků (a proto raději nikdo nechodí na výlet), se tomu do značné míry podobá. Leč osoba, která si z hlavy pamatuje hory vtipů nebo umí vyčarovat přívětivou atmosféru i tváří v tvář útoku znemrtvené školky, by v dané situaci byla cennější než další pár útočných pušek navíc!

Živí mrtví běží každou neděli ve 22.10 na Prima COOL!

(lol)

Karel Ryška

šéfeditor FTV Prima, COOL & ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný