27. července 2015 11:00

3 nejujetější výzvy z Top Gearu: Doletí britská tříkolka až do vesmíru?

Nejen závody je Top Gear živ!

Každý věrný divák Top Gearu moc dobře ví, že kořením epizod jsou především všemožné nemožné výzvy, které si před sebe klade hlavní moderátorské trio. Mezi nejznámější z nich patří cesta autem na severní pól, stavba elektromobilu nebo třeba stavba obojživelného vozu. Občas, jak v úterý předvedou Největší průšvihy v Top Gearu, se to ale úplně nepovede. Pak jsou tu však i veskrze netradiční výzvy, působící dojmem ještě šílenějšího nápadu, než co mají kluci z Top Gearu obvykle ve zvyku. Proběhněte si náš výběr tří nejpekelnějších a nejpodivnějších z nich!

3) Jednodenní silniční práce

Čím překvapit v pořadu, který provádí ti nejbestiálnější testovací jízdy? Opravou silnice! Jestli totiž řidiče na celém světě něco spolehlivě vytáčí, jsou to měsíce trvající silniční opravy působící v devíti z deseti případů dojmem, že se na nich pracuje jenom jednou za uherský rok. A to ještě přestupný.

Tým z Top Gearu si proto dal za úkol zrealizovat celou opravu povrchu vozovky v šibeničním jednodenním termínu! Stálo je to pot, krev, slzy i poslouchání motivačního projevu Margaret Thatcherové. Museli smlouvat, pracovat bez přestávky i lehce podvádět, třeba daleko větším množstvím pracantů, než jaký si silničáři mohou prakticky dovolit. Ale nakonec vše dokončili v řádném čase!

2) Stavba raketoplánu

Dalším úkolem, který není zrovna typickým denním chlebem motoristického pořadu, byl záměr postavit z tříkolky Relian Robin... znovupoužitelný raketoplán! Britové holt vždycky trochu plakali nad tím, že se jim impérium rozpadlo zrovna ve chvíli, kdy začal kosmický věk, a na vlastní vesmírný program tak neměli čas ani peníze. Top Gear se to ale rozhodl napravit, ač víc než lví podíl práce odvedla spíše Britská raketová asociace!

Jejich společný raketoplán sice neletěl až do kosmického prostoru, jako replika amerického shuttlu byl však svého času největší nekomerční raketou na evropském kontinentu. Bezpilotní stroj původně odstartoval zcela v pořádku, nezvládl se však odpojit od externí palivové nádrže a ve finále tak divákům přichystal plamenný závěr segmentu...

1) Postavit z aut vlak

Koupit si vlak, to není jako koupit si auto - z různých důvodů jsou mašina i vagóny překvapivě tučnou investicí. Co kdyby tomu tak ale nebylo? Co kdyby mohl vlak stát stejně jako auto? Poslední vybraná výzva zkusila právě tohle! V režii Top Gearu vznikly dvě z aut sestavené mašinky, které táhly na vagóny zkonvertované karavany.

Jenže jezdit po kolejích – poněkud překvapivě – není totéž jako jezdit po silnici! Při praktickém závodu mezi oběma soupravami tak například Clarkson udiveně zjistil, že se na kolejích velmi špatně předjíždí. Co bylo horší, rychle se ukázalo, proč běžné vlaky váží tolik, kolik váží – hmotností totiž eliminují vibrace, které by jinak cestování na kolejích učinily nesnesitelné. Třešničkou nakonec byla (samozřejmě sehraná) devastace posledního karavagonu projíždějícím osobákem.

V Top Gearu zkrátka platí, že i když se něco nepovede, je to vlastně pořád super podívaná. A vy si ji můžete dopřát už v úterý ve 20.15 na COOLu!

(lol)

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný