19. srpna 2015 18:00

10 nejlepších režisérů současnosti: Co natočili a co chystají?

Když vidíme tahle jména v kolonce „režisér“, okamžitě uháníme do kina!

V tomhle článku budou chybět vaši osobní favorité. Říkám to na rovinu a předem, nejedná se totiž o výčet nejlepších režisérů všech dob ani o soupis nejuniverzálnějších oblíbenců. Jednoduše tu najdete desítku režisérů, kterým se právě teď obrovsky daří, a svět napjatě čeká na to, co předvedou ve svém dalším filmu.

Zapomeňte tedy na Jamese Camerona (od Avatara uplynulo šest let a do dvojky zbývají minimálně další dva), Michaela Baye (doby Skály jsou tak nějak pryč), Tima Burtona (doby kvalitních deppovek jsou taky pryč) nebo Stevena Spielberga (kolik z vás nadchl Lincoln nebo Válečný kůň?). A nenajdete tu ani tak nějak pauzírující jistoty se slabším posledním zářezem (Edgar Wright, Darren Aronofsky, Paul Thomas Anderson) ani rozjíždějící se „klikaře“ (bratři Russovi, Colin Trevorrow). Velebit se zkrátka budou jen ti nejaktuálnější borci, kterým nadmíru věříme, že nás v nejbližších letech znovu dostanou na lopatky. Tak pojďme na ně!

10) Phil Lord a Chris Miller

Největší pecky: Zataženo, občas trakaře, 21 Jump Street, Lego příběhZatím poslední film: 22 Jump StreetMomentálně chystají: Star Wars film s mladým Hanem Solem

Na poslední místo se vtěsnalo režisérské duo, které umí prvotřídně pobavit rodinným filmem i přisprostlou akční komedií. A teď se dostalo ke Star Wars? Naprostá paráda!

9) Alejandro González Iñárritu

Největší pecky: Amores perros, 21 gramů, BabelZatím poslední film: BirdmanMomentálně chystá: Zmrtvýchvstání Revenant

Iñárritu natočil kupu skvělých dramat, jeho Birdman pak letos vyhrál 4 Oscary. Je tedy na kariérním vrcholu, rozhodně ale neusíná na vavřínech. Jeho nový film, drsný westernový thriller s Leonardem DiCapriem, uvidíme už v lednu 2016.

8) Richard Linklater

Největší pecky: Před úsvitem, Před soumrakem, Před půlnocíZatím poslední film: ChlapectvíMomentálně chystá: Everybody Wants Some

Král nezávislého filmu a specialista na konverzační dramata nám v květnu 2016 dopřeje pokračování Omámených a zmatených. A jelikož nikdo neumí zachytit obyčejný život tak jako on, měla by jeho sonda do vysokoškolského života stát za to.

7) Alfonso Cuarón

Největší pecky: Mexická jízda, Harry Potter a vězeň z Azkabanu, Potomci lidíZatím poslední film: GravitaceMomentálně chystá: ???

Režisér asi nejchválenějšího Harryho Pottera nedávno prohlásil, že si chce dát pauzu od digitálních spektáklů. Ačkoliv tedy nevíme, co natočí příště, zřejmě půjde o další brilantně vyhrocené a pořádně nápadité drama.

6) David Fincher

Největší pecky: Sedm, Klub rváčů, ZodiacZatím poslední film: ZmizeláMomentálně chystá: ???

Fincher už možná netočí takové kulty jako v devadesátých letech, pořád se ale jedná o precizního génia, který se bohužel pomalu odebírá do televize. V HBO mu ale právě zrušili dva projekty. Tak snad brzy ohlásí filmový comeback!

5) J. J. Abrams

Největší pecky: Mission: Impossible III, Super 8, Star TrekZatím poslední film: Star Trek: Do temnotyMomentálně chystá: Star Wars: Síla se probouzí

Režisér bombastických Star Treků je vlastně novodobým Michaelem Bayem. Zatímco se „Pan blockbuster“ zasekl u robotů, Abrams točí opulentní a dynamické pecky, na které se dá dívat pořád dokola. Od jeho prosincových Star Wars tedy čekáme pomalu zázraky!

4) Martin Scorsese

Největší pecky: Mafiáni, Casino, Zuřící býkZatím poslední film: Vlk z Wall StreetMomentálně chystá: Silence

Jedna z nejaktivnějších hollywoodských stálic, která má i po 40 letech stále co nabídnout. Scorsese je expertem hlavně na gangsterky a historická dramata, takže je zcela logické, že naposledy natočil výbornou komedii. A aby nenudil, příští rok od něj uvidíme drama o dvou mniších ze 17. století. Tomu se říká rozsah!

3) Quentin Tarantino

Největší pecky: Gauneři: Pulp Fiction: Historky z podsvětí, Kill BillZatím poslední film: Nespoutaný DjangoMomentálně chystá: Osm hrozných

„Magor z videopůjčovny“ se rozjel v roce 1992 a od té doby prakticky nešlápnul vedle. Milovaný Tarantino nám servíruje jednu drsnou nádheru za druhou, a teď se konečně dostal ke svým oblíbeným westernům. První byl vynikající a nesmírně stylovou zábavou. Tak doufejme, že nám v lednu 2016 vyrazí dech dalším.

2) Matthew Vaughn

Největší pecky: Hvězdný prach, Kick-Ass, X-Men: První třídaZatím poslední film: Kingsman: Tajná službaMomentálně chystá: Flash Gordon

Žánrově všestranný Brit si zatím dělal srandu z fantasy, superhrdinů nebo špiónů, takže vás určitě potěší jeho budoucí plány. Vaughn by měl totiž chystat remake Flashe Gordona, béčkové space opery z osmdesátých let. Bude jeho nekompromisní styl pasovat k dobývání celého vesmíru? To si pište, že bude. Star Wars už se klepou strachy!

1) Christopher Nolan

Největší pecky: Temný rytíř, Dokonalý trik, PočátekZatím poslední film: InterstellarMomentálně chystá: ???

Na trůnu ovšem může sedět jen jeden. A většina z vás by se měla shodnout na tom, že je momentální filmařskou špičkou Christopher Nolan. Ať už totiž posílá Batmana proti Jokerovi, Leonarda DiCapria do snů nebo Matthewa McConaugheyho do vesmíru, vždycky je z toho filmová událost, kterou je potřeba vidět víc než jednou. Což je něco, o čem si většina konkurence nechává jen zdát. Prostě bůh, no!

Že s tímhle pořadím nesouhlasíte? Žádné překvapení. Hoďte tedy do diskuze svoje tipy na režiséry, kteří jsou v současnosti na vrcholu sil. Určitě jich totiž je víc než deset!

Karel Ryška

Karel Ryška

šéfeditor FTV Prima, COOL & ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný